Termesztett szőlőfajtáink

Vörösek: Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Zweigelt, Néró
Fehérek: Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Zöld Veltelíni, Rajnai Rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Bianca

Szőlőink művelés módja

Egyes függöny művelés és javított Lenz Moser.
Borpincénk kapacitása: 2000 hl.
Pincénkben a hagyományos fahordós ászok tárolótér mellett, a modern gyorsan és egyszerűen kezelhető merülő fedeles, hűthető, rozsdamentes tartályok is megtalálhatóak, melyek segítséget nyújtanak a nagy fajtaválasztékban előállított boraink tárolásához.

Éghajlat

Területeink klímáját a Tisza folyó közelsége is jelentősen befolyásolja. Ültetvényeink nagy része a Tisza 1 km-es közelségében található.

Időnként, amíg a városban esik az eső, a Tisza légáramlatokra gyakorolt hatása miatt az ültetvényeinkben poros nyomát sem látjuk, pedig csak néhány kilométer távolságra vannak egymástól. Előfordul, hogy az Erzsébeti szőlőkben esik, a városi ember pedig el sem hiszi ezt!

A meteorológiai statisztikák szerint az évi átlag alapján Csongrád megyében a legnagyobb a napsütéses órák száma, mely kedvez a termés cukorfokának, ugyanakkor próbára teszi a borászt a szőlőbogyókban levő savak megtartásában. A harmonikus bor megszületéséhez a szüret idejének megválasztásakor optimálisnak kell lennie  a bogyókban a cukor és a sav arányának. Ugyanakkor a cukorfok emelkedésével arányosan, folyamatosan csökken a savtartalom. A szőlész és a borász szoros együttműködésére van szükség a szüret idejének tökéletes megválasztásához, azonban a legjobb, ha a borász szőlész is egy személyben, már ha bírja lendülettel!

Homoktalajok

főként kvarcból állnak. A homokrészecskék mérete az itt található homokszemcse esetében 0,02-1 mm nagyságú. Szerkezete laza, omlékony, a homokszemcsék odasimulnak a szőlő gyökeréhez. A homoktalajokra jellemző az alacsony kolloid tartalom. A talaj szerves anyag tartalmát évről évre pótoljuk az őseinktől tanultak alapján, lehetőség szerint istállótrágyázással.

Az itt fellelhető homoktalaj sokszor magas csillámtartalmú. A csillám tápanyagot biztosít a növényeknek, például káliumot, bórt, vasat és cinket. Ugyanakkor ez a csillám visszaveri a magas művelésű szőlők fürtzónájába a nap sugarait, mintha a homoki szőlők fürtjeit kétszer sütné a nap! A homok felső rétege a nyári nap melegében úgy felmelegszik, hogy mezítlábasan szinte rálépni sem bír az ember. Mifelénk úgy mondják, hogy:

–Még a bíbic is visítva száll el fölötte!

Talajunk vízáteresztő

képessége gyors, 20 mm csapadék átlagosan 30 cm mélységre vándorol a homokban. A vízzáró agyagréteg 1 méter mélyen kezdődik, és kb. 70 cm vastagságú. Alatta sárga homoktalaj található. A nyugvó vízszint 4-6 méter között van.

Mivel a szőlő gyökere a telepítést követő ötödik évre képes 6 méter mélységbe is lejutni (!), így mondhatnánk azt is, hogy a nyugvó vízszintbe „lógatja a lábát”. Persze ehhez a jó gazda gondosságával előkészített és tápanyaggal feltöltött, megfelelően megmunkált talajra és jó minőségű életerős szaporítóanyagra van szükség! Mindezek mellett természetesen a Jó Isten és a gazda vigyázó gondoskodására a gyermek vesszők megerősödéséhez!

Talajadottságok

Ültetvényeink a Csongrád és Bokros közötti homok talajokon találhatók.

2010 decemberében

Ungerbauer György egyetlen szőlész-borászként elnyerte az Év vállalkozója címet, melyet Demján Sándor adott át részére Budapesten a Művészetek Palotájában. Ugyanebben a hónapban tüntette ki a Csongrádi Borvidék a Csongrád Megye Év Borásza címmel.

Borainkat közel 50 éve sikeresen mérettetjük meg borversenyeken, ahol jobbnál jobb eredményeket hoznak.

Rozéink lassan két évtizede az Országos Rozé Borverseny élvonalában vannak.

Gazdaságunkban három generáció dolgozik együtt, munkánkat a szőlő szeretete és a termőföld tisztelete vezérli!

Ungerbauer György

Az Év vállalkozója

Csongrád Megye Év Borásza