„Ha megcsordul Vince, megtelik a pince!” – tartja a néphagyomány. 2018 január 21-én rendezték meg ismét, immáron 25. alkalommal az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a hagyományos Vince napi vesszővágást a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek részvételével.

Ezen a neves eseményen az Ungerbauer Családi Borpince is évek óta képviselteti magát.

Szent Vince napja a borászok  védőszentjének  ünnepe, nevének jelentése győzedelmes.

A néphagyományok szerint a Vince napi időjárás alapján a szőlősgazdák  következtetnek a várható szőlőtermés mennyiségére.

Mindezek szerint, ha  a tél ezen szakaszában  enyhül az időjárás, az jó hatással van a szőlőültetvényekre így jó szőlőtermés várható.

A Vince napján levágott szőlővesszőből a következő szőlőtermést hivatott megjósolni a gazda. A vesszőkön található rügyekben ilyenkor már felfedezhetőek az apró kis fürtkezdemények.          

A vesszővágás hagyományához is kapcsolódik, amikor a szőlővesszőt meleg szobában vízbe teszik és kihajtatják, majd elültetik, így a növekvő hajtásokból és a rügyek állapotából következtetnek a termés nagyságára.

A vesszővágás után  Ópusztaszeren sor került a Szent Vince Borrend új tagjainak felavatására.

Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Bokroson gazdálkodó Győri Tibort és feleségét Erzsikét immár a borrend tagjai között üdvözölhetjük.                                                                                   

Az avatás után került megtartásra a borbemutató, melyre az esős időjárás ellenére is sokan voltak kíváncsiak.

A Vince napi borivás hagyománya is a jó bortermést növeli. A néphagyomány szerint ilyenkor a férfiak csoportosan ellátogatnak a pincékbe, ahol kóstolgatják a borokat és a helyi ételek egész sorát, amelyre jobban csúszik a bor.

Bízunk benne, hogy az elkövetkező napok szélsőséges időjárása megkíméli a rügyeket és a Vince napján Ópusztaszeren  jósolt  „vidám szüretre és bőséges termésre” számíthatunk!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás