Az 1920-as évekre nyúlik vissza a Bokrosi Szüreti Bálok hagyománya. Újjáélesztve, idén kilencedik alkalommal rendezték meg a tradícióknak megfelelően a szervezők.

Ungerbauer Anikótól, az egyik főszervezőtől megtudtuk: egyre népszerűbb, egyre többen vesznek részt a rendezvényen. Szeptember 30-án 800-an mulattak a hatalmas rendezvénysátorban a Bokrosi Művelődési Ház mellett.  Az előkészületekben közel 100 bokrosi segítő vett részt, köztük a Bokrosi III. számú Nyugdíjas Klub tagjai is segítettek: fűzték a terményeket a szervezőkkel együtt, melyekkel a csőszjáték egyik legfontosabb kellékét, a tánctér fölé felfüggesztett hálót díszítették.

A program már kora délután elkezdődött a palotásruhákba öltözött csőszleányok, és a betyáros népviseletben lévő csőszlegények fúvósokkal kísért, lovas fogatos felvonulásával, táncával Bokros utcáin. A fiatalokat az ott lakók lelkesen kínálták a süteményekkel, itallal. A hagyományos szőlőkoszorút a felvonulás végeztével aztán meg is szentelték a helyi Szent László templomban. A legkisebbek is kivették a részüket a mulatságból, a falu központjában a bokrosi ovisok és iskolások is műsorral, tánccal kedveskedtek a szép számmal összegyűlt érdeklődőknek. Az esti báli programból természetesen nem hiányozhatott a hagyományos csőszjáték, melynek lényege a tánctér fölé aggatott termények lopása, amelyet a csőszpárok voltak hivatottak megakadályozni. Ha szemfülesek voltak, és sikerült tolvajt fogni, annak büntetését a jegyzők szabták ki. A csőszpárok kiválasztásánál fontos szempont, hogy legalább a pár egyik tagjának bokrosi kötődésűnek kell lennie. Idén 12 csőszpár volt. A fiatalok körében egyre népszerűbb részt venni ennek a helyi hagyománynak az őrzésében. Összesen mintegy ötvenen öltöztek be és éltették a csőszjátékot.

 

A hagyományok szerint éjfélkor árverésre bocsátják az öregcsősz botját, valamint a megszentelt szőlőkoszorút. A csőszjátékból és az árverésen befolyt összegből a falu szépítéséhez járul hozzá a Bokrosi Hagyományőrző Egyesület.

A Hagyományőrző Szüreti Mulatságot az Egyesülettel karöltve lelkes bokrosi fiatalok és olyan bokrosi idősek szervezik, akiknek többsége már fiatal korukban is részt vett az akkori bálokon.